Hae
Minulta teille

Ruusuja, juhannusruusuja


Muutama vuosi takaperin innostuin – suurena yllätyksenä itsellenikin käsitöiden tekemisestä, kun näin ystäväni siskon tekemänä iki-ihanan Juhannusruusu-maton. Tämä tapahtui samoihin aikoihin myös, kun silloinen koulukaverini mietti ääneen, kuka osaisi tehdä hänelle paljon puhutut ”Converse”-villasukat.Viimeksi yläasteikäisenä käsitöitä tehneenä (silloinkin kudoin toisesta villasukasta liian pienen ja toisesta ison), enkä oikein koko hommasta välittäneenä, halusin kokeilla näiden kahden tekemistä ja sille tielle jäin.
Ala-asteelta minulla on ikävät muistot käsityötunneilta – olin hidas oppimaan ja jotenkin en heti hahmottanut miten esimerkiksi virkkaamisen pitäisi tapahtua. Opettaja eräänkin kerran tunnilla isoon ääneen nosti tekemäni patalapun koko luokan eteen ja sanoi;”Kattokaapa te kaikki mitä Anu on saanut siinä ajassa aikaan mitä te muut olette tehneet. Vain tällaisen patalapun.” Siitä jäi pitkäksi aikaa tosi ikävä tunne tytölle koko hommasta, mutta onneksi näin aikuisiällä löysin puikot ja neulat uudestaan!

  

Ohje mitä itse käytän on Lankavan Juhannusruusu-ohje. Ja matto söpö kuin mikä! Aluksi piti katsoa opetusvideoita Youtubesta silmukoiden, pylväiden sunmuiden tekoon, kysyä äidiltä apua, joka on käynyt ihan ompelijakoulun ja tehnyt/tekee paljon käsitöitä (Aikoinaan äiti teki joitain meidän lapsien vaatteita itse. Muistan elävästi yhdet ihanat yksisarviscollarit ekaluokalta jotka oli mulla aivan ehdottomat lempparit. P.s. Korjatkaa, jos ”collarit” on väärin kirjoitettu!) sekä googletella mitä kaikki lyhenteet tarkoittivat, mutta kun vauhtiin pääsi ei enään malttanut lopettaa! Ennen minulla meni maton tekemiseen useampi ilta muutama purku mukaan lukien (vahinkoja sattuu), mutta nykyään noin puolipäivää, jos yhtäkyytiä jaksan tehdä. Ohjeen muistan jo melkein ulkoa. Itse tykkään käyttää mattojen tekemiseen eniten ekokudetta. Koen, että se on pehmeämpää kuin vyyhdeissä myytävä, paksumpi ontelokude. Olen ostanut ekokudetta esimerkiksi Lankamaailmasta, Kärkkäiseltä ja viimeksi kävin ostoksilla Kuusamon keskustassa sijaitsevassa Marjan Lankapuussa. Se, jos mikä täytyy mainita, on lankaharrastajien karkkikauppa! Vanhaan liiketilaan tehty söpösuloinenihana pikkuinen kauppa. Jos joskus satut käymään Kuusamossa, niin kannattaa käydä Marjan Lankapuussa (tämä EI ole maksettu mainos vaan täysin oma mielipiteeni)!


Muutaman Juhannusruusun olen tehnyt tilauksesta sekä lahjaksi ja on aina ilo nähdä omia töitään muiden koteja koristamassa. Palkitsee ihan äärimmäisen paljon, kun muut tykkää jostain minkä olet itse tehnyt. Se kiitollisuuden tunne on aivan ääretön!

Eli ehdottomasti, vaikka kuinka arkailuttaa, kannustan ihan jokaista kokeilemaan juhannusruusun virkkaamista mikäli yhtään houkuttelee ja sormissa tuntuu pientä kutinaa. Sain erään yhden ystävänikin innostumaan jälleen käsitöistä kun tulostin hänelle tämän ohjeen ja löin käteen, että; Siitä! Alat vaan tekemään! 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *