Hae
Minulta teille

Kengistä ja kierrätyksestä

Edellisen postauksen jatkeena haluan kertoa vielä nuista kengistä mitkä näkyvät kuvissa ja joitain ajatuksia kenkien ostosta käytettynä.
Kuvissa jaloissani on jo jokin aika sitten tilaamani kengät H&M:ltä.
Nämä samat kengät siis näkyvät jo edellisessä postauksessa. Uusien kenkien tarve minulle iski, kun entiset sanoivat sopimuksen irti. Voi, että nuo ovat mukavat jalassa ja lämpimät. Sisältä löytyy tekoturkisvuori, päälypuoli on tekonahkaa. Pohjat ovat hyvät liukkaallakin säällä, koska ne eivät ole tasaiset.

Itselläni on todella leveä lesti vaikka muutoin olen pienijalkainen (36-37) ja näin ollen välillä on vaikea löytää sopivia kenkiä. H&M:n kengät ovat aina olleet minun jalalleni sopivia. Eikä hintakaan ole päätä huimaava. Mielestäni kaikki kyseisen merkin kengät myös kestävät hyvin kulutusta. Nämä kengät tulevat varmasti olemaan kovassa käytössä koko ensitalven. Vielä olisi haaveena saada ostettua itselleni Timberlandit tai saman tyyliset kengät, mutta katsotaan milloin opiskelijan kukkaron nyörit siihen pystyvät. Ja nykyään haluan perustaa ostoni siihen, että todella tarvitsen kyseisen tuotteen. Näillekin kengille oli todellinen tarve enkä ostanut niitä ”shoppailuhimoissani”.
(…vaikka ei pienenpienissä heräteostoksissa välillä mitään pahaa olekaan…)
Vaikka suosin kierrätystä ja ostan paljon vaatteita kirpputoreilta niin on silti tuotteita joita en osta käytettyinä ja yksi niistä on kengät. Tai olen kyllä ostanut ja saatan ostaa jatkossa käytettyjä kenkiä, mutta todella harkiten. 
Käytössä kengät muotoutuvat pitäjänsä jaloille sopivaksi ja meillä jokaisella on oman malliset jalat sekä omatyylinen askeltaminen. Jos ostaa kenkiä käytettynä, aina on vaara sille, että se tekee hallaa omalle askellukselle ja voi pahimmissa tapauksissa tehdä hallaa alakropan liikuntaelimille. Tarkoitan nyt näissä tapauksissa kenkiä, joita on pidetty toenteolla ja sitten myyty eteenpäin. Tottakai on eriasia sellaiset kengät, joita ensimmäinen ostaja on pitänyt vain muutaman kerran eikä kengät näin ollen ole vielä kerenneet muokkautua. Eli hyväkuntoisten ja vähän pidettyjen kenkien myyminen eteenpäin on täysin eriasia kuin sellaisten, mitä edellinen omistaja on pitänyt niin, että ne näyttävätkin pidetyiltä. Yksi esimerkki on ”linttaan” astutut kengät, joka johtuu jalkaterän toimintapoikkeamasta. Tämä tarkoittaa, että astuu jalalla enemmän joko sisä- tai ulkosyrjälle ja tällöin jommaltakummalta puolen venyttää jalan pehmytkudoksia (esim. jänteitä).


Minä astun kenkäni linttaan mikäli ne eivät ole tarpeeksi tukevat. Linttaan astuminen aiheuttaa pitkällä jaksolla esimerkiksi polvivaivoja, alaraajat kipeytyvät sekä väsyvät mikäli asiaa ei hoida. Itsehoitona toimii tukevien kenkien ostaminen, vanhoihin kenkiin oikeanlaisen pohjallisen ostaminen sekä jalkajumpat. Joten, jos minä myisin paljon käytettyjä vanhoja kenkiäni eteenpäin, voisin tehdä hallaa jonkun toisen henkilön askeltamiselle, koska kenkien pohjat eivät olisi suorat ja muokkaamattomat. Mietin aina tarkkaan, voinko myydä käytettyjä kenkiäni eteenpäin. Yleensä kylläkin pyrin ostamaan kenkäni niin, että ne ovat ajattomat ja näen pitäväni ne ihan kulutuksen alusta loppuun täysin itse.


Toisena syynä miksi en osta kenkiäni käytettynä, ellen tiedä niiden käyttäjästä on se, etten voi ostettaessa tietää onko edellisellä omistajalla mahdollisesti ollut jaloissaan esimerkiksi jalkasieni. Tarkkaa tutkimusta asiasta ei ole, mutta ne saattavat elää käyttämättömissäkin kengissä jopa kuukausia. Mikäli satun ostamaan kengät käytettynä ilman tietämättä niiden entisestä omistajasta, laitan kengät vähintään pussissa pakastimeen joksikin aikaa joka tappaa mahdolliset itiöt. Kaikista parastahan kengille olisi ihan kunnon desinfiointi mihin löytyy ohjeita googlaamalla.


Tällaisia mielipiteitä tälläkertaa ja ihan vain minun näkemyksiäni ja mielipiteeni asiasta. Ja tosiaan, mainitsemani esimerkit käytettyjen kenkien ostamisessa ovat ihan ääritapauksia eivätkä yleisiä, mutta en koe haitaksi puhua niistä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.