Hae
Minulta teille

Coffee cupping

Sain taannoin kutsun Oulun kauppakeskus Valkeassa sijaitsevaan La Torrefazione kahvilan pitämään coffee cupping iltaan, joka järjestettiin eilen illalla. Kyseessä oli Oululaisille bloggaajille järjestetty kahvien maistelu-ilta ja meitä osallistui tapahtumaan noin 10 henkilöä. Ja tottakai kahvin tosirakastajana, halusin osallistua! Minulle kahvi ja kahvihetket tarkoittavat aina rauhoittumista, aloillaan olemista, nautiskelua ja jäähyttelen kahviani yleensä aika pitkään. Pidän siitä eniten melkein huoneen lämpöisenä. 

Meitä oli vastassa oikein ihanat ja iloiset kahvilan baristat Tiina ja Ville. He kertoivat meille, että La Torrefazionen kahvit tulevat viljelijöiltä pieniltä tiloilta ympäri maailmaa. Prosessointi tehdään joko perinteisellä tavalla eli kahvinpavut kuivataan 2 viikkoa auringossa tai niin sanottu ”pesty” kahvi liotetaan ja lajitellaan vesialtaassa parin päivän ajan. Perinteisellä tavalla prosessoidun kahvin aromi on makea ja täyteläinen, pestyssä kahvissa on yleensä vähän hapokkaampi ja hedelmäisempi maku. Jokaisen kahvierän laadun tarkastaa vielä paahtajan kanssa yhteistyössä ammattikuppaaja. Ja tästä meille järjestetyssä illassa oli siis kyse, maistella erilaisia kahveja eri puolilta maailmaa ja löytää niistä ne aromit ja eroavaisuudet.

Kuppaaja tarvitsee kahvin maistelemiseen kuppauslusikat, jotka ovat paljon syvemmät ja pyöreämmät kuin tavalliset ruokalusikat. Näillä ei myöskään vain maisteltu kahvia aivan tavalliseen tapaan vaan meitä neuvottiin ryystämään kahvi isoon ääneen lusikasta. Ryystö voi olla lyhyt tai nopea, mutta mitä isoäänisempi sen parempi. Barista Ville selvitti, että ryystön avulla saadaan happea suuhun ja tämä voimistaa aromeja saaden ne leviämään ympäri suuta. 
Alkuunhan tämä tällaista kainoa suomalaista hieman huvitti ja jännitti, että miten sitä nyt kehtaa isoon ääneen muiden kuulle ryystää, mutta Ville näytti meille mallia ja tsemppasi kunnon ryystämiseen. Uusintakierroksella oli jo ihan eri meininki ja toden totta, kahvista sai ihan erillailla irti makua, kun teki niin kuin neuvottiin.

Tänä iltana maistoimme Kenialaista, Etiopialaista, Guatemalaista sekä La Torrefazionen uutuuskahvia EL RETIROa Kolumbiasta. Tämän kyseisen kahvilan kahvejahan ei saa ostettua muualta kuin ketjun omista kahviloista. Ja jumantsuikka kuinka hyviä nuo kahvit olivatkaan! Ihan eri makuista mitä kotona tulee omalla moccamasterilla keiteltyä. Ei voi verratakkaan. Jossain vaiheessa meiltä kysyttiin, että onko kellään kotona keitintä joka jauhaa pavut niin kysyin, että kehtaakohan tuota vastata. Moccamaster ja Kulta Katriinaa…Pirkka Costa Ricaa. Vaikka ei näissä kahveissa mitään vikaa olekaan, mutta kyllä tuollaisessa tuorekahvissa ja sen aromissa on niin järkyttävän iso ero niin sanottuun markettikahviin.

Saatiin myös kokeilla ihan itse kahvin tekoa filtteritekniikalla (toivottavasti muistan tekniikan nimen oikein). Hitsit oli tarkkaa puuhaa! Mutta selvisin ja tulipahan keitettyä hyvät sumpit näin Oululaisen sanoin. Tein kahvini aiemmin mainitsemastani uutuudesta, EL RETIROsta. Minua huomautettiin myös kahvipussukan etiketistä löytyvästä sympaattisesta yksityiskohdasta mikä lukee viljelijän ynnä muiden lisäksi; ”LISTEN TO” eli kun nautit juuri tätä kyseistä kahvia voit laittaa fiilistelymusaksi soimaan taustalle etiketissä mainitun kappaleen. Mikä ihana ajatus!

Huomasimpa edellä mainittujen kahvien lisäksi löytyvän hyllystä kotiin vietäväksi myös näin talveen Talvikahvia sekä ajankohtaan kuuluvaa Joulukahvia.

Kahvien lisäksi meille tarjoiltiin skumppaa sekä La Torren omalta listalta vihersmoothieta ja pikkusuolaisia. Kyllä meidän vieraiden kelpasi. Kiitoksiakiitoksia.


Onko kukaan muu käynyt tällaisissa cupping -illoissa? Kyllä lämpimästi suosittelen mennä Oulun Valkean La Torrefazioneen, tilaamaan sieltä ihan jotain muuta kahvia kuin pelkkää suodatinkahvia ja nautiskella. Lupaan, ettette tule pettymään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.