Hae
Minulta teille

Paljonko on sun hiilijalanjälki?

Olen huomannut lähiaikoina mediassa olleen paljon esillä kuinka nykypäivänä ihmiset ostavat, kuluttavat ja jopa hamstraavat erilaisia tuotteita. Pahimpia ovat kuvat, joissa on esimerkiksi lintu muovipussiin takertuneena. Tällä viitataan roskaamisen lisäksi myös juuri edellä mainittuun kuluttamiseen. Nykypäivänä roskaa tulee järkyttävät määrät, koska me kulutamme entistä enemmän. Ja meistä osa välittää harmittavan vähän siitä, mitä sille roskalle tapahtuu sen jälkeen, kun on itse siitä luopunut.

En todella väitä itsekään olevani kuluttajana puhtain pulmunen näissä asioissa, mutta kuitenkin pyrin mahdollisimman vähään muovin ostamiseen esimerkiksi; kaupassa valitsen pienten jogurttipurkkien sijaan litran jogurtin, kosmetiikkaa ostaessa myös pakkausten materiaali vaikuttaa ostopäätökseen, ennemmin käytän biohajovia/pestäviä keittiöluutuja yms. Tykkään myös kesäisin ja syksyisin käydä poimimassa marjat pensaista, mansikkamaasta ja metsästä itse. Jo pienillä asioilla voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä. Hiilijalanjäljestä puhuttiin paljon muutama vuosi sitten. Asia nousi jälleen mieleeni tänä iltana, joten halusinkin kirjoittaa aiheesta ja julkaista heti tämän postauksen toisen aiemmin ajattelemani sijaan.

 

Ellet vielä tiennyt

 

Hiilijalanjälki tarkoittaa ilmastokuormaa, joka syntyy tuotteen, toiminnan tai palvelun takia. Ilmastokuormitus lisää kasvihuonekaasuja ja aiheuttaa ilmastonmuutosta. Jokainen meidän kuluttajieb tekemä päätös on laskettavissa sen mukaan, paljonko päästöjä siitä syntyy.

Periaatteessa lähes kaikelle toiminnalle on laskettavissa hiilijalanjälki. Se näkyy lautasella, leivän päällä, sähkölaskussa ja liikenteessä. Hiilijalanjälki ilmoitetaan kilogrammoina. Ekologinen jalanjälki taas ilmoitetaan pinta-alana: montako maapalloa tarvittaisiin, jos kaikki eläisivät kuten minä? Suomalaisten ekologinen jalanjälki on maailman suurimpia, intialaisten taas maailman pienimpiä. Laskureita oman hiilijalanjäljen laskemiseksi löydät esimerkiksi TÄÄLTÄ.

Itse kokeilin heti ensimmäistä, Ilmastodieetti -laskuria ja sain omaksi tuloksekseni ilmastovaikutuksessa/vuodessa oli  6042 kg CO2. Jäin himpun verran alle suomalaisten keskiarvosta. Petrattavaa tiedän olevan esimerkiksi, jätteiden lajittelussa.

 

Me kuluttajat voidaan vaikuttaa hiilijalanjälkeemme paljonkin

 

Suurimmat päästöt syntyvät asumisesta, liikkumisesta ja ravinnosta. Ne ovat jokaiselle välttämättömiä, mutta niissä on myös paljon valinnanvaraa. Vaihtamalla esimerkiksi asumisessa vihreään sähköön tai kulkemisessa oman auton sijasta joukkoliikenteeseen tai pyöräilyyn vaikuttaa hiilijalanjälkensä pienenemiseen. Ja hei, pyöräily töihin ja takaisin on palvelus myös omalle hyvinvoinnille! Myös kestopussin valitseminen hedelmille kertakäyttöisen muovipussukun sijaan kannattaa ja on tosi kätevä!

 

Paljonko on sun hiilijalanjälki?

 

Lähteenä käytetty WWF:n sivuja.

4 kommenttia

 1. Karita kirjoitti:

  Ihana postaus todella tärkeästä aiheesta. Vaikkei me suomalaiset pahimmasta päästä ollakaan, voidaan omalla osallistumisellamme vaikuttaa koko maapallon hiilijalanjälkeen. Kokeilin myös tuota ensimmäistä laskuria & sain tulokseksi 3531kg CO₂, yllätyin itsekin kuinka vähän kulutan. Voi kyllä hyvinkin pitää paikkansa, kun olen niin himputin pihi. 😀

  • Anu kirjoitti:

   Kiitos!! Kiva kuulla, että kokeilit laskuri ja vou, kuinka alhanen lukema sulla on! Tuossahan on mulle tavotetta!

 2. Reetta kirjoitti:

  Tää on tärkeä aihe! Hyvä että kirjoitat tästä 🙂 Itse sain ekasta testistä 3 252, vähän oli hankaluuksia esimerkiksi kulutus -kohdan kanssa, kun jossain kuussa voi olla, että ei osta mitään ja toisessa tuleekin vähän reilummin pakollisia hankintoja. Oon petrannu kierrättämisessä tosi hyvin, mut kulutus on sellanen mihin pitää edelleen muistaa kiinnittää huomiota.

  Harmi kun en oo tajunnut laittaa talteen vanhoja lukuja, kun olen ollut sekasyöjä ja kuluttanut paljon enemmän!

  • Anu kirjoitti:

   Kiitos! <3

   Meilläkin sekasyönti sekä auto nostaa nuita kulutuksia aika paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *