Hae
Minulta teille

Au pairina saa kokemuksia ja elinikäisiä ystäviä

Ihan järjetöntä kuinka aika rientää. Väst’ikään muistin, että 4.8.2008 nousin ensimmäistä kertaa yksin lentokoneeseen. Olin silloin 19 vuotias ja tuota ennen matkustanut lentokoneella tasan 2 kertaa – Gran Canarialle ja takaisin. Olin keväällä valmistunut ensimmäiseen ammattiini, suunnitteluassistentiksi, ja kesän olin viettänyt ilman töitä. Juhannuksen jälkeen ystäväni lähti au pairiksi Saksaan, Frankfurtiin. Tuonne mentyään hän ilmoitti meidän kaveriporukalle, että hänen hostperheensä ystäväperhe etsi myös au pairia. Mun asenne au pariksi lähtemiseen oli ensiksi, että ei hitossa, en ikinä uskaltais. Ei ei ja ei. Kuitenkin ajatus alkoikin kypsyä mielessäni melko nopeaa, että hitto miks ei? Eihän mulla ollut Suomessakaan mitään, minkä takia jäädä. Mikäli tulisi yhtäkkiä tilanne, että mun pitäisi palatakin takaisin kotiin, pääsisin kyllä. Äitini oli täysin sitä mieltä, että mene vain ja kokeile siipiäsi, mutta isää hieman hirvitti vaikka antoikin kaiken tukensa ja maksoi lentolippuni. Muistan erään kerran ennen lähtöäni vaihtaneeni vaippaa veljeni vauvalta ja isä siihen tuumasi, että ootko varma haluavasi lähtä tekemään tuota sinne Saksaan asti ja joka päivä. 😀

 

 

10 vuotta sitten olin siis valmis lähtemään töihin täysin outoon maahan, täysin saksalaiseen perheeseen, täysin kieltä osaamatta. Saksan kielen opintoja oli takana peruskoulun ajoilta vain muutama tunti ja sanavarastoon kuului ainoastaan ”ich liebe dich” ja ”nein”.

Kaikki kävi tosi äkkiä. Heinäkuun aikana puhuin tulevan hostperheeni äidin kanssa pari kertaa puhelimessa (kommunikoimme siis tuolloin vielä englanniksi) – hän kertoi perheeseensä kuuluvan aviomiehensä lisäksi 3 -vuotias poika, parin kuukauden ikäinen tyttövauva sekä koira. Molemmat vanhemmat olivat yrittäjiä ja he tekivät pitkiä työpäiviä. Minun tehtävänäni oli aamulla huolehtia aamupala lapsille ja pukea 3-vuotias valmiiksi tarhaan, aamun jälkeen tarha-ajan erikseen palkattu nanny huolehti vauvasta, jonka aikana minä käytin koiran, kävin alkusyksyn ajan kielikurssilla sekä siivosin talon pari kertaa viikossa. Iltapäivällä vanhempi lapsi tuli naapuriin mummolaansa jolloin nanny lähti ja minä huolehdin heistä mummon apuna muutaman tunnin ajan vanhempien kotiin paluuseen saakka.

Mun huone ei ollut samassa talossa perheen kanssa vaan viereisen pienkerrostalon kellarikerroksessa, missä oli siis pieni asunto. Asunto, jossa oli 1 huone sekä kylppäri. Keittiötä ei ollut, mutta talon yhteinen pyykkitupa oli heti vieressä. Jep, ensivaikutelma voi kuulostaa, että ei saakeli mut laitettiin johonkin kellariin asumaan, muttIa totuushan oli täysin toisenlainen. Se minun pieni huusholli oli tosi kiva 19-vuotiaalle. Mulla oli huoneeseen 2 kulkua, talon portaikosta sekä lasisista pariovista suoraan omaan huoneeseen. Mää tykkäsin niistä pariovista aivan hirveesti, ne oli niin sievät. Oli muutenkin aikamoinen etu, että omat oleskelutilat oli erikseen perheen talosta eli toisin sanoen, pystyin kulkemaan aika vapaasti eikä esimerkiksi lauantaiyönä kotiin palatessa tarvinnut pelätä herättääkö ketään. Ettehän te kukaan olettanut, että 19-vuotias viettäisi vapaat viikonloppuillat kotona?

Hostperheeni oli aivan ihana. Vaikka kielimuuri välillä haittasi kommunikointia, koska kummankaan vanhemman eikä omakaan englanti ollut paras, piti käyttää kekseliäisyyttä jotta tuli ymmärretyksi. Aluksi lasten mummon kanssa oli todella hankaluuksia, hän kun ei puhunut minulle kuin saksaa enkä ymmärtänyt sanaakaan. Ensimmäiset pari kuukautta meni pienessä järkyttyksessä ja olin aivan varma, että jouluna palaan takaisin kotisuomeen enkä palaa. Silti kaikista alkukankeuksista huolimatta alettiin pikkuhiljaa ymmärtämään toisiamme, kun minäkin opin Saksaa ja asiat alkoivat sujua rutiinilla.

 

 

Kuinka sitten muuten sopeuduin Saksaan muuta kuin perheen arkeen? No ensinnäkin, mullahan oli tosi helppoa, koska ystäväni Tiia oli jo samassa kaupungissa valmiina joten en ollut aivan tyhjän päällä ja tukihenkilö oli valmiiksi tuttu vanha tyyppi. En kuulunut yhteenkään esimerkiksi, au pair -ryhmään Facebookissa.

Tiian kautta tutustuin ensin Lauraan ja Katiin, jotka olivat myös au paireina. Tapasin heidät heti ensimmäisenä viikonloppuna ja mitäpä luulette mitä tuona ekana viikonloppuna sekä viimeisenä yhteisenö viikonloppuna tehtiin? Mitä nuoret, 19-30 vuotiaat naiset voisivat viikonloppuisin tehdä? Alla oleva kuvakin kertoo sen. Haha.

 

 

 

Tästä ensimmäisestä viikonlopusta ei mennyt kauaakaan, kun Lauran kautta vielä Suvi löysi tiensä meidän remmiin. Meidän viiden tytön porukasta tuli aivan mieletön ryhmärämä. Vietettiin valehtelematta jokainen viikonloppu tuon yhteisen vuoden aikana yhdessä. Minä, Tiia ja Kati asuttiin Frankfurtissa, Laura ja Suvi hieman kaueampana ja he kulkivat junalla luoksemme. Tosi monet viikonloput vietettiin porukalla Katin luona siskonpedeissä nukkumalla (Katilla oli tuolloin oma asunto). Katin työtilanne muuttui jossain vaiheessa ennen joulua jolloin hän joutui muuttamaan asunnostaan, jonka jälkeen järjestimme niin, että Suvi tuli aina mun luokse viikonlopuiksi ja Laura meni Tiian luo. Tehtiin myös yhteisiä reissuja esimerkiksi Ranskaan sekä Katin luo Rüdesheimeriin, jossa hän asui noin joulusta vuoden vaihteeseen. Toki tytöt olivat välillä myös minunkin luonani.

On ihan mieletöntä kuinka lyhyessä ajassa me tytöt tutustuimme toisiimme ja saimme meidän porukan niin täydellisesti toimimaan. 5 täysin toisilleen tuntematonta ja niin erilaista persoonaa, mutta meidän yhteinen kemia vaan toimi. Hitto se toimi. Meistä tuli tosi nopeaa superläheisiä, oltiin melkein kuin siskokset. Kinasteltiinkin välillä, mutta sovittiin yhtä nopeaa kuin oltiin aloitettukin. Kliseisesti, oltiin aina toistemme tukena. Ja bailattiin, vitsi me bailattiin.

 

 

 

10 vuotta on mennyt tuosta yhteisestä vuodesta todella nopeaa. Uskomatonta. Tuntuu, että vasta pari vuottahan sitten me tuota matkaa yhdessä tehtiin.  Vielä 10 vuodenkin jälkeen pidetään edelleen yhteyttä. Ei välttämättä kaikki erikseen jokaisen kanssa, mutta vaihtelemme aika ajoin kuulumisia vähintään jonkun välityksellä. Oon enemmän kuin kiitollinen, että oon saanut juuri noi naiset mun elämääni.

 

Löytyykö ruudun toiselta puolelta muita au pairina olleita? Millainen sun/teidän tarina on? 

Haluaisitteko kuulla lisää jotain au paireiluun liittyvää (10 vuotta vanhoilla tiedoilla tosin…)?

3 kommenttia

  1. Laku kirjoitti:

    hitto me bailattiin. Ihan paras kokemus Sä oot

  2. Laku kirjoitti:

    Kuvat on kyl täyttä

  3. Kati Suomalainen im Allgäu kirjoitti:

    Voi että, ei voi muuta sanoa kuin että onneksi me kaikki uskallettiin lähteä. <3 Ihana postaus. Ihan tässä vanhalla tulee tippa linssiin. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.