Hae
Minulta teille

Pienet ekoteot joihin jokainen pystyy x 6

Vietin pidennetyn viikonlopun Helsingissä ystävien luona ja käytin lentoyhtiön palveluita pitkästä aikaa eli toisien sanoen näin ilmastomuutoksen keskellä tuin ilmakehämme saastuttamista melkein sillä pahimmalla tavalla mihin yksi tavallinen tallaaja pystyy. En valinnut junaa, joka olisi ollut vihreämpi vaihtoehto. En valinnut junaa sen vuoksi, koska selkäni ei kestä istua pitkiä aikoja ellen pääse välillä jalottelemaan kunnolla. En tiedä onko se hatara syy lentämisen valitsemiselle, mutta kuitenkin minun jonkinlainen yritys ”puolustautua”.

Voin kuitenkin hyvällä omalla tunnolla sanoa, että matkustan ylipäätään niin järjettömän vähän, että koin itseni täysin oikeutetuksi valita lentoyhtiön valtion rautatien sijaan. Lentokoneessa istuessani mietin, kuinka muuten arjessani vähän matkustamisen lisäksi teen valintoja ekologisuuden ja kestävän kehityksen tukemiseksi. Ne voivat kuulostaa pieneltä ja niissä voi olla petrattavaa, mutta mielestäni pienilläkin teoilla on suuri merkitys.

Teetkö sinä samoja valintoja omassa arjessasi

1. Syön aamupalan työpaikalla ja yleensä otan mukaani joko aamulla tekemäni smoothien, tuorepuuroa tai leipää+hedelmän. Nämä kaikki kannan pullossa/rasiassa, jonka tuon myös takaisin kotiin pestäväksi uudelleen käytettäväksi.

2. Kierrätämme metallit, lasit, pahvit ja paperit. Muovijäte menee vielä sekajätteeseen roskakorien vähäisyyden vuoksi. Toivon tähän tulevan muutoksen.

3. Kuljen pääsääntöisesti paikasta toiseen joko jalkain tai julkisella liikenteellä. Vaikka taloudessamme on auto, sen käyttö on itselläni jäänyt hyvin vähälle. Pyörällä kulkemista aristelen kaupungissa ja etenkin keskustassa, koska viime kesänäkin oli aivan liian monta läheltä piti -tilannetta muiden pyöräilijöiden kanssa. Pyöräilen ennemmin hieman väljemmillä vesillä.

4. Kannan laukussani aina mukana kangaskassia ostoksia varten, jotta muovikassia ei pitäisi ostaa. Ruokakauppaankin mennessä meillä on mukana joko kangaskassi tai jämäkämpi ruokakassi.

5. Ostan paljon vaatteita second handina ja kotonamme kalusteetkin on suurin osa ostettu käytettynä.

6. Olen siirtynyt paperilaskujen sijaan e-laskuihin jolloin paperin käyttö vähenee eli on yksi asia vähemmän minkä vuoksi maailmamme keuhkoja, puita, tarvitsee kaataa.

Millaisia ekologisia valintoja sinä teet?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.