Hae
Minulta teille

Maailman ylikulutuspäivä oli eilen

Maailman ylikulutuspäivä oli eilen 29.7.2019. Maailman ylikulutuspäivä tarkoittaa sitä, että olemme käyttäneet loppuun uusiutuvat luonnonvaramme. Ajatelkaa, käytämme noin seitsemässä kuukaudessa luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi. Suurimmat syyt tähän ovat energiantuotanto, liikenne ja ruoantuotanto.

Me suomalaiset täytimme kuitenkin oman osuutemme kulutuksesta jo 5.4.2019 eli tämän jälkeen olemme kerryttäneet maapallollemme ja luonnollemme 8 kuukautta pelkkää velkaa. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa kattamaan kulutuksemme. Aika hurjaa. Ainoastaan meitä ei voi silti osoittaa suoraan syyttävällä sormella sillä luvut ne on erilaiset isommissa valtioissa. Ei saa kuitenkaan väittää etteikö pienilläkin vaikuttavilla tekijöillä olisi vaikutusta isompaan kokonaisuuteen. (Lähde: WWF)

 

 

Mikä on ylikulutuspäivä

Ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jolloin ihmisten kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Ylikulutuksen vaikutukset näkyvät elinympäristöjen häviämisenä. Esimerkiksi saippuoissa ja elintarvikkeissa käytetty palmuöljy tuotetaan valtaosin Kaakkois-Aasiassa, jossa vastuuttomasti tuotetun palmuöljyn tieltä raivataan sademetsiä.

 

Mitä voimme tehdä vaikuttaaksemme kulutukseen

Yksi ihminen voi tehdä paljonkin sen eteen, että kulutus vähenisi. On tutkittu juttu, että positiivisilla teoilla on positiivinen vaikutus ja kun yksi ihminen tekee aloitteen saa muutkin motivaation osallistumiseen.

Asioita, joita itse olen tehny oman kuluttamisen vähentämiseen on esimerkiksi roskien kierrättäminen, vaatteiden oston radikaali vähentäminen ja muutenkin vaateiden sekä käyttötavaroiden ostaminen ensisijaisesti käytettynä tai suoraan itse kivijalkaliikkeestä, kasvisruoan suosiminen ja lähiruoan osto. Nämä voivat kuulostaa pieniltä teoilta, mutta toivon kovasti niillä olevan vaikutusta pidemmällä tähtäimellä. Onhan senttikin miljoonan alku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.