Säästää voit myös kirpputorishoppailussa entisestään
Kuten jo tiedätte, olen todellinen kirpputorien suosija suomalaisen designin ja brändien lisäksi. Kirpputoreillekin voi saada menemään rahaa, jos haluaa, ja valitettavasti tehdä myös hutiostoksia. Mulla on itsellä muutama hyväksi koettu tapa, kuinka voi säästää ja käyttää rahaa harkitummin kirpputoriostoksissa, etenkin vaate- ja kenkäostoksia tehdessä.
harkitse
Kirpputoreille on tosi mukava mennä viettämään ihan vaikka vain aikaa itsekseen tai kaverin kanssa ja katsomaan, löytyisikö sieltä itselleen mitään kivaa ostettavaa. Suosittelen kuitenkin, että vaikka kuinka ajattelisit, että kirppiksillä on halpaa ja kivaa, kannattaa pohtia mahdollisia ostopäätöksiä loppuun asti. Vaikka ostos maksaisi euron, mutta et keksi sille heti käyttötarkoitusta tai sopivaa vaateparia jo valmiiksi omistamistasi vaatteista, onko tuotetta tarpeellista ostaa?
näe pieni vaiva
Mikäli kuitenkin päädyt siihen, että tahdot ostaa kyseisen vaatteen, suosittelen mahdollisuuksien mukaan sovittamaan sitä. Ymmärrän kyllä, että monia saattaa jopa ällöttää ajatus sovittaa jo käytettyä vaatetta, jota ei ole ensin saanut itse pestä. Mikäli sovittamismahdollisuutta ei ole ja jaksaa nähdä vaivaa, itsestään voi ottaa mahdollisia mittoja esimerkiksi oman lantion/vyötärön ympäryksen, jolloin kirpputorilla myytävien housujen ympäryksen voi mitata ja näin hieman helpottaa näkemystä siitä, onko vaatteet sopivia. Ennen pitkää myös silmällisesti oppii katsomaan, onko vaate mahdollisesti sopiva. Oman jalkapohjan pituudenkin voi mitata, jos haluaa ostaa käytettyjä kenkiä, muttei halua sovittaa kenkiä ennenkuin ne ovat käyneet esimerkiksi oman pakkasen kautta tai mikäli ostaa kenkiä esimerkiksi netistä. Kenkää nyt on muutenkin helpompi mallailla omaa jalkaa vasten ilman mittojakin.
muista ettei kokolappu ei ole aina koko totuus
Vaatteiden valmistuksessa on hyvinkin yleistä, että kokolapun mukaan olevat vaatteet eivät välttämättä mitoiltaan täsmää toisiaan. On siis hyvä tiedostaa, että vaikka olisit jonkun valmistajan mukaan esimerkiksi kokoa 38, voit olla toisen valmistajan vaatteissa kokoa 42. Tämä on täyttä faktaa. Sanon tämän vain painottaakseni aiempaa vinkkiäni eli omat ottamasi mitat kertoo enemmän koostasi kuin vaatteiden kokolaput vaikka ne pystyvätkin antamaan suuntaa ja opastusta.
Nettikirppistely
On myös olemassa paljon nettikirppiksiä ja vintagevaatteiden myyjiä, joita kannattaa hyödyntää. Nettikirppiksiltä on mahdollisuus etsiä juuri sellaista tuotetta, jota kokee tarvitsevansa. Näin ollen nettikirppistely voi olla jopa helpompaa, jos haluaa tehdä ostoksia kotoa käsin. Myös esimerkiksi Facebookissa olevia ’Ostetaan ja myydään’ -ryhmiä on paljon paikkakunnittain joihin voi ilmoittaa, mikäli on tarpeellista ostaa jotain. Tuotteen saamisesta itselleen tulee vain sopia erikseen, jos kyseessä on yksityinen henkilö eikä yritys. Nettishoppailussa etenkin on syytä olla tietoinen ostettavan vaatteen tai kengän mitoista sekä pyytää myyjältä hyvät kuvat vaatteen joka kantilta ettei osta vahingossakaan mitään käyttökelvotonta ja mahdollsia turhia kustannuksia/päästöjä palautuksesta pystytään minimoimaan. Tämähän pätee myös uusia vaatteita ostettaessa.
Satsaa laatuun
Viimeisempänä muttei vähäisimpänä järkevintä koko ostelussa on satsata tarpeellisuuden lisäksi myös laatuun. Kuten myös uustuotannon hankintoja tehdessä on laatu se, joka takaa tuotteen kuin tuotteen pitkäikäisyyden. Pitkäikäisyydellään tuote palvelee niin uutta omistajaansakin kuin myös meidän omaa rakasta luontoammekin parhaiten. Kun itse päädyn mahdollisuuksien mukaan ostamaan jotain uutena, lähden ensimmäisenä katsomaan saisinko ostettua haluamani tyylistä tuotetta joltain suosimaltani brändiltä, etenkin suomalaisilta designereilta ja valmistajilta.
Onko sulla antaa lisää hyväksi koettuja tapoja/vinkkejä kirppisshoppailuun?