Hae
Minulta teille

Maailman mielenterveyspäivä x Depressio &co.

Maailman mielenterveyspäivä

 

Hyvä mielenterveys on voimavara, joka auttaa ihmisiä kokemaan elämän mielekkääksi ja nauttimaan elämästä. Hyvä mielenterveys auttaa meitä solmimaan ja ylläpitämään sosiaalisia suhteita, kehomme toimimaan sekä kokemaan itsemme hyväksytyksi.

Milloin viimeksi olet kysynyt läheiseltäsi, ystävältäsi tai tuttavaltasi ”Mitä kuuluu”? Yksi maailman tärkeimmistä kysymyksistä. Ja mikäli sulla on epäilys, että joku ei voi oikeasti hyvin, kun hän vastaa ”ihan ok” niin oisko mahdollisuutta saada vastaukselle lisäperusteluita? Miksi vain ihan ok? Mikä mieltä painaa? Kyse voi olla hetkellisestä surusta, mutta joskus jostain vakavemmastakin. Kun mieli ei voi hyvin, se vaikuttaa myös ihmisen muuhunkin jaksamiseen ja fyysiseen suorittamiseen. Vakavimmissa tapauksissa se voi vetää ennen niin sosiaalisenkin ihmisen aivan omiin oloihinsa potemaan synkkää mielentilaa ilman apua ja tukea. Muita vaihtoehtoja emme lähde tässä postauksessa käymään läpi.

 

 

 

Mielenterveysongelmat koskettavat lähes jokaista suomalaista. Allekirjoittanutkin on kokenut elämänsä aikana kausittaisia, masentuneisuutta muistuttavia, ajanjaksoja lähivuosina. Silloin ja tänäänkin mulle on ollut erittäin iso tuki ja apu, kun läheiset ovat huolehtineet jaksamisestani soittamalla ja kysymällä kuulumisia. Aidosti kuuntelemalla ja olemalla läsnä. Mitään isoja vuoria siirtäviä eleitä en ole koskaan tarvinnut tunteakseni, että minusta välitetään, vain ja ainoastaan aitoa läsnäoloa sekä kiinnostusta mieltäni painaviin asiohin.

Musta meidän suomalaisten kulttuurissa on suoraan sanottuna naurettavaa se, että terapiassa käyntiä pidetään jollain tapaa tabuna ja suurin osa meistä mieltää, että terapeutille tai jollekin muulle sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle puhuessa käymiseen tarvitsee jotkut ”oikeat” perusteet. Näitä ”oikeita” perusteita olen kuullut muun muassa seuraavanlaisia: ”pitää olla halukas vetämään ranteensa auki tai muuten valmis satuttamaan itseään”, ”täytyy olla ihan hullu”, ”täytyy nähdä pieniä vihreitä miehiä”. Kaikista paras selitys ollut hakematta apua:”ei mun asiat oikeasti ole niin huonosti”. Mikä määrittää sen sun tarpeen, että milloin voit kokea ”olevasi tarpeeksi hullu” tai avun tarpeessa voivasi hakeutua sote-palveluihin ajatuksiesi ja taakaksi kokevien asioidesi kanssa? Osittain syytän meidän kulttuuriamme ja mielenterveydestä leijuvia tabuja. Sanoisinko, että joo, huvinvuoksihan ihmiset haluaa kouluttautua erilaisiin mielenterveyttä edistäviin ja tukeviin ammatteihin jotta pääsisivät vain kortistoon sekä työttömyyspäivärahalle.

Hae siis silloin apua, kun itse koet, että NYT SITÄ TARVITSET. Älä jää odottamaan, että milloin sulla menee ”tarpeeksi huonosti”. Kun haluat edistää sun mielenterveyttä, se EI ole häpeällistä.

 

 

Depressio &co.

Löysin Oululaisen Depressio &co. vaatebrändin Instagramista alkuvuodesta ja jäin heti seuraamaan heidän taivaltaan. Ajatus vaatebrändistä, joka haluaa poistaa stigmaa mielenterveysongelmien ja  mielenterveydestä puhumisen ympäriltä on mielestäni enemmän kuin mieletön juttu. Tahto lisätä keskustelua ja avoimuutta sekä poistaa aiheeseen liittyvää yksinäisyyttä ja häpeää. Kun pukeudut Depressioon viestit, että mulle voi puhua. Ja mikä on kans aika siistiä, kaikki Depressio & co tuotteet on valmistettu 100% kierrätysmateriaaleista yhteistyössä suomalaisten toimijoiden kanssa. Jokaisesta ostetusta tuotteesta lahjoitetaan osuus itsemurhien ehkäisytyön hyväksi.

Nyt te Oululaiset pääsette sovittamaan ja ostamaan itsellenne Depression vaatteita Liikuntakeskus Hukasta 10.10.2019 alkaen seuraavan kolmen kuukauden ajan. Mikäli et pääse paikalle, verkkokauppa on aina auki!

Toistan itseäni, mutta mielenterveys ja sen hyvinvointi on niin kokonaisvaltainen asia meidän ihmisten olemassa olossa. Mikäli kärsit esimerkiksi  unettomuudesta, stressistä tai jännityksestä, vaikuttavat nämä kaikki hoitamattomana fyysiseen suorituskykyyn. Ja me tarvitsemme myös fyysistä suorituskykyämme jokapäiväisessä elämässämme. Me itse tarvitsemme itseämme kokonaisina jotta voimme hyvin ja voimme näin kysyä toiselta sitä tarvitsevalta:”Mitä kuuluu?”

Joka vuosi 10.10. ympäri maailman vietetään maailman mielenterveyspäivää. Tämän päivän avulla halutaan herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveyspotilaiden ja omaisten asemasta maailmanlaajuisesti. Tänä vuonna päivän teemana on itsemurhien ehkäisy.

 

Välitetään toisistamme. #mullevoitpuhua

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.