Hae
Minulta teille

Raskausajan himot ja ällötykset

Alkuraskauden aikaan en saanut alas juuri mitään muuta kuin juustosämpylöitä, jääkaappikylmiä hedelmiä kuten hunajamelonia tai mandariinia sekä kylmää vettä. Ruokavalio oli n. 1,5 kuukauden ajan melko rajallinen. Joitain kertoja sattui tulemaan olotila, että hei nyt syön kyllä tästä oikeaa ruokaa esim makaronilaatikkoa, mutta siinäpä ei sitten mennytkään kauaa, kun ruoka halusikin poistua mahalaukusta paremmille apajille eli posliinin kitaan.

Muistaakseni viikolta 14 aloin tuntemaan oloni ruokahalun suhteen takaisin normaaliksi ja hieman pelästyinkin sitä hyvää oloa, että olenko enää raskaana. Miksei minua okseta? Miten on mahdollista, että yhtäkkiä tekee mieli ihan jotain muutakin kuin hedelmiä ja vettä? Pitäisikö olla huolissaan?

 

 

himoja ja henkilökohtainen pyyntö

En koe, että minulla olisi ollut mitään eriskummallsia tai muiden ylitse meneviä ruokahimoja, mutta kyllä tietyt asiat oli houkuttavampia kuin toiset ja on edelleen. Alkuraskauden pahoinvoinnin jälkeen alas alkoi menemään hedelmien ja sämpylöiden lisäksi esimerkiksi mysliä/muroja. Siis mysliä tai muroja olen syönyt valehtelematta viimeksi joskus lapsena tai ainakin siitä on todella todella pitkä aika. Se mitä olen ihmetellyt ja mistä olen ollut eniten järkyttynyt murohyllyillä laatikoiden tuotesisältöjä lukiessani, että kuinka saakelisti joka helkkarin muropakettiin tarvii tunkea sokeria. Siis varmasti 90% lukemistani tuoteselosteista sisältää sanan ”sokeri”, jota en vaan voi piru vie käsittää, että kuka niitä sokereita kaikkien mysleissäkin olevien hedelmäsokereiden lisäksi tarvitsee. Kirjoitankin seuraavan fraasin henkilökohtaisena pyyntönä kaikille myslien ja murojen valmistajille: Pliis, lopettakaa tai edes reilusti vähentäkää sitä saamarin sokerin lisäämistä tuotteisiinne.

Toisena tulee riisipuuro, mitä minulla tekisi mieli nytkin syödä viikottain kardemumman ja voisilmän kera. Kyllä, ei kanelin vaan kardemumman. Maistuu niiiin hyvältä.

Tai no hei, hetken kesti et yksi yhdistelmä oli ylitse muiden. Pottumuusia, puolukkahilloa ja suolakurkkuja. Se tuntui olevan jonkin aikaa ruoka, jota luulin vannoutuneesti syöväni ihan koko raskauden ajan. Tuo ei kuitenkaan kestänyt pitkään vaan jättäytyi pikkuhiljaa sivummalle. Nyt en enää tiedä mitä koko yhdistelmästä ajattelen. Pitäisköhän taas kokeilla.

 

 

Uusi, jopa yllättäväkin, ällötyksen kohde raskauden mukana on tullut kasvissosekeitot. Siis ruoka, jota olen aiemmin rakastanut on nyt toistaiseksi kategorioitu mustalle listalle. Ajatuskin jonkun porkkana- tai bataattisosekeiton saamiseksi kurkusta alas ällöttää. Hyi olkoon, jos tässä pitäisi alkaa survomaan suuhunsa jotain lämmintä ruokaa, jota et voi pureksia. YÖK. Pala nousee kurkkuun pelkästä ajatuksesta.

Lihansyöntiä on tullut lisättyä kalan lisäksi, mutta ainoastaan naudan jauhelihan muodossa. Possu tai kana ei houkuttele pätkääkään. Enkä ole niitä aikoihin ennen raskauttakaan kaivannut. Tai no…yksi asia jolle en vaan ole kasvisruokakunnasta löytänyt sijaistajaa on Hiillos-makkara. Olen käynyt läpi kaikki kaupan hyllyistä löytämäni soija-,tofu ja vaitka mitkä nakit, mutta ne maistuvat mielestäni aivan järkyttäville tai eivät millekkään. Jos sulla on vinkata jotain, kerro ihmeessä!

2 kommenttia

  1. Ida kirjoitti:

    Raskaus on ihan ihmeellistä aikaa ruokahalujen suhteen! Mä saatoin ensimmäisellä kolmanneksella valmistaa makkarakeittoa ja saadessani sen lautaselle, olin valmis kaatamaan sen pois koska pahoinvointi nousi jo siinä vaiheesssa kurkkuun 😀 Ja siis toi lihatuotteiden syöminen oli lähes toiseen kolmannekseen saakka sellainen ällötys ettei tosikaan mutta nyt voisin syödä esimerkiksi pihviä päivittäin! Mutta tää mielihalujen ja niiden muuttuminen on ihan hassua. Toisena hetkenä joku ruoka on taivaallista ja hetken päästä se sama ruoka voi olla ällöttävää?

    • Anu kirjoitti:

      Siis samaistun tohon niin paljon!? ennen raskautta rakastin einesruoista tomaatti-leipäjuustokeittoa ja sitten sitä himoissani menin ostamaan. Ensimmäinenkään lusikallinen ei mennyt alas vaan kaikki lavuaariin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *