Hae
Minulta teille
Kaupallinen yhteistyö

Haastattelussa äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti Sofia Vesa

Kaupallinen yhteistyö: FysioSofia

Tässä postauksessa mulla on haastattelussa äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti Sofia Vesa, jolle saitte lähettää instagramini kautta kysymyksiä muutama viikko sitten. Kysymyksiinne on nyt vastattu ja toivottavasti niistä on apua niin kysymyksen esittäneelle kuin muillekin lukijoille, jotka kokevat postauksen ajankohtaiseksi itselleen. Varmastikkaan ei jäänyt kenellekään epäselväksi, eli haastattelun pääteemana on naiset sekä raskaana olevat/synnytyksestä toipuvat naiset.

Mennäänpä kuulkaa samantein asiaan eikä jäädä sen enempää lätisemään.

 

 

Tässä olkaa hyvät, Sofian haastattelu

 

Hei Sofia! Kiitos, kun innostuit tekemään yhteistyötä kanssani. Kerro ensin itsestäsi niin paljon kuin haluat! Kuka olet, mistä tulet, koulutustaustasi ja mitä teet työksesi?

Moikka ja kiva tehdä yhteistyötä! Mistäs aloittaisin esittelyn… ? Olen alunperin Tyrnävän tyttöjä, mutta lähes koko elämäni asunut Oulussa. Olen ammatiltani fysioterapeutti ja personal trainer ja vuosien varrella vahvasti erikoistunut äiteihin. Mun erikoisosaamisalueittani on siis äitiys- ja lantionpohjafysioterapia. Töiden puolesta toimin tosi monipuolisella kentällä. Toimin esimiehenä Fysioksella Oulussa ja teen ihan perus vastaanottotyötä myös Fysioksella sekä lisäksi Terveystalolla. Fysioterapiatyön lisäksi teen valmennuksia ja koulutan myös paljon. Oon Äitiysliikunta-akatemian yksi osakkaista ja samalla pääkouluttaja. Koulutamme Suomeen siis uusia Äitiysliikuntavalmentajia. Tällä hetkellä opiskelen töideni ohella kognitiivista lyhytterapiaa ja valmistun syksyllä myös seksuaalineuvojaksi eli jatkossa työhöni kuuluvat myös seksuaalineuvonta. 

Mulla on kaksi omaa lasta, jotka on jo hurjan isoja, kohta 10v ja 6v. Vapaa aika menee lasten harrastuskuskauksissa, koiran ulkoilutuksessa ja omissa harrastuksissa. Harrastan latinalaistansseja ja meillä on tanssiporukka, jolla osallistutaan vuosittain Latino Show SM kisoihin. Lisäksi juoksu ja kuntosalitreeni kuuluvat harrastuksiini. Kun joskus harvoin pääsemme mieheni kanssa reissuun, suuntaamme Pohjois-Norjan vuorille vaeltamaan. Siellä mieli lepää!

Tällä hetkellä elelen siis oikein mukavaa ja samalla kiireistä arkea, varmaan niitä kuuluisia ruuhkavuosia siis. ?

 

Millaisia palveluita yrityksesi tuottaa?

www.fysiosofia.fi on omat viralliset nettisivuni. Tarjoan siis äitiys- ja lantionpohjafysioterapia sekä valmennuspalveluja kaiken ikäisille naisille. Otan vastaan Fysios Oulu Keskustassa, johon ajanvaraus: www.fysios.fi/henkilokunta/sofia-vesa sekä Terveystalolla Oulussa. Äitiysliikunta-akatemialla koulutamme uusia äitiysliikunnan ammattilaisia Suomeen ja akatemian koulutuksiin voi tutustua täältä: www.aitiysliikuntaakatemia.fi

 

 

Miksi naisilla esimerkiksi lantionpohjalihaksia on hyvä treenata? Mitä hyötyjä lantionpohjalihaksien treenaamisesta on?

Lantionpohjalihakset ovat tosi tärkeä lihasryhmä, sillä ne kannattelevat koko lantion aluetta ja muun muassa sisäelimiä, kuten kohtua, virtsarakkoa ja peräsuolta. Lantionpohjalihakset ovat osa hyvää ryhtiä ja tukea, ne huolehtivat pidätyskyvystä ja vaikuttavat paljon myös seksuaaliseen nautintoon ja seksuaalisiin tuntemuksiin eli ei ole kyse mistään turhasta lihasryhmästä.

 

Voiko lantionpohjalihaksia treenata myös raskaana? 

Aivan ehdottomasti voi, ja kannattaakin! Raskausaikana kohtu ja vauva painavat voimakkaasti lantionpohjaa alaspäin ja voikin olla ensimmäinen kerta elämässä, kun pissat meinaa karata housuun. Raskausaikana kannattaa siis treenata ja vahvistaa lantionpohjaa, koska se on myös ensimmäinen juttu synnytyksen jälkeen, mihin lähdetään keskittymään. Ja aina on helpompaa jos sitä on jo tehnyt raskausaikana. Raskaana ollessa, etenkin synnytystä ajatellen, on tosi tärkeää oppia myös rentouttamaan lantionpohjan lihakset, sillä se tekee synnytyksestä helpompaa.

 

Pitääkö olla huolissaan lantionpohjasta raskaana ollessa, jos aivastaessa aina vähän lirahtaa housuun?

Ei tarvitse vielä huolestua. Kyse voi olla siitä, että kohtu painaa ikävästi virtsarakkoa ja siksi karkailua pääsee tapahtumaan. Asia korjaantuu heti synnytyksen jälkeen. Toki taustalla voi joskus olla myös lantionpohjan heikkous, etenkin jos aiempia synnytyksiä on jo taustalla ja tällöin kannattaa treenit ottaa mukaan arkeen.

 

Olisiko mahdollista saada vinkkejä seisomatyössä jaksamiseen, kun selkä- ja liitoskivut vaivaavat?

Usein pitkään seisominen aiheuttaa selän ja lantion alueen väsymistä ja tähän vaikuttaa älyttömästi ryhti ja kehon kannattelu. Etenkin raskaana ollessa alaselän notko usein kasvaa vatsan kasvaessa. Etenkin seistessä kannattaa pyrkiä ”kääntämään häntää alaspäin” eli korjata alaselän notkoa hieman pois. Näin selästä vähenee painetta ja liitos- ja selkäkivut helpottavat. Toki ihan muutoinkin asennon vaihtelut ovat tärkeitä ja se, että seisotaan tasaisesti molemmilla jaloilla, ei vain toisen jalan ja lonkan päällä ns. ”lonkkalevossa”. 

 

Kuinka lantionpohjalihasten treenaaminen vaikuttaa esimerkiksi synnytykseen?

Jos lantionpohja on tosi kireä, eikä sitä osaa rentouttaa, voi synnytys olla hankalampi ja kestää pidempään. Tästä syystä etenkin raskauden viimeisellä kolmanneksella on tärkeää opetella rentouttamaan lantionpohjaa. Näin synnytyksessäkin vauva pääsee laskeutumaa paremmin synnytyskanavaan, eikä jää esimerkiksi virheasentoon.

 

Entä synnytyksestä palautumiseen?

Synnytyksen jälkeen tyypillisimmät vaivat ovat virtsan-, kaasun- tai ulosteenkarkailu sekä gynekologiset laskeumat. Kun lantionpohjaa treenaa ja vahvistaa synnytyksen jälkeen, voidaan näitä vaivoja ennaltaehkäistä ja hoitaakin. Siksi on todella tärkeää synnytyksen jälkeen vahvistaa lantionpohjaa ennen raskaamman liikunnan aloittamista. 

 

 

Missä vaiheessa lantionpohjatreenin pitäisi alkaa vaikuttamaan laskeumaan vai voiko vaikuttaa juuri ollenkaan? Onko laskeuman paikalla merkitystä palautumiseen?

Gynekologisen laskeuman syntymistä voidaan ennaltaehkäistä treenaamalla lantionpohjalihaksia. Jos laskeuma on jo syntynyt, ei sitä voida tämän hetken tiedon valossa lantionpohjatreenillä korjata pois. Ainoastaan ylläpitää sen hetkistä tilannetta ja helpottaa laskeumasta aiheutuvia oireita, kuten paineentunnetta lantionpohjassa. Käytän itse asiakkaideni kanssa hypopressive – alipainehengitysharjoittelua yhtenä osana laskeumien hoitoa, ja siitä on tullut hyvää vastetta laskeumien hoidossa. Hypopressive -harjoittelusta voit lukea lisää täältä: https://www.fysiosofia.fi/post/vahva-keskivartalo-hypopressive-alipainehengitys-harjoittelulla

 

Voiko lantionpohjalihasten treenaamisesta olla haittaa?

No periaatteessa kyllä, jos lantionpohjalihakset ovat lähtöjään ylikireät tai yliaktiiviset. Tällöin treeni voi lisätä ylikireyttä entisestään ja vaikeuttaa esim. virtsaamista tai aiheuttaa yhdyntäkipuja. Lantionpohjan ei siis tarvitse olla koko ajan ”tiukkana”, vaan myös rentona ja toimia hyvin automaattisesti arjessa ja liikkuessa. Lantionpohjan toimintaa voidaan tutkia lantionpohjafysioterapiassa. Teen asiakkaille usein sisätutkimuksen tilanteen selvittämiseksi. Lisäksi voimme käyttää esimerkiksi biopalauteharjoittelua eli emg-laitetta mittamaan lantionpohjan aktivisuutta ja näin ollen päästä kärryille siitä, onko kysessä kireys vaiko heikkous. Kireä lantionpohja voi siis käyttäytyä samalla tavalla, kuin heikko. Eli esimerkiksi juostessa tai trampoliinilla hyppiessä voi pissa lirahtaa myös siksi, että lantionpohja on kireä ja joustamaton.  

 

Mitä tehdä erkaantuneille vatsalihaksille?

Jos vatsalihasten erkaumaa on, on tärkeää löytää ensinnäkin syvä tuki. Eli oppia, mistä syvä tuki lähtee ja miten sitä voisi ylläpitää arjessa. On myös tärkeää vahvistaa keskivartaloa, mutta pitää vain löytää sellaisia liikkeitä, jotka eivät entisestään pahenna erkaumaa. Tähän yleensä suosittelen edes kertakäyntiä äitiysfysioterapiassa. Usein jo yhdellä kerralla päästään kiinni siihen, mitkä liikkeet olisivat sopivia, joilla keskikehoa voidaan vahvistaa turvallisesti ja samalla kuntouttaa vatsalihasten erkaumaa. Käytän itse vatsalihasten erkauman tutkimisessa hyödyksi kuvantavaa ultraääntä, jolla saadaan tarkat mitat erkaumasta ja voidaan samalla seurata kuntoutumista hienosti. 

 

Keinoja/apuvälineitä imetykseen/kantoon? Uusiutuva rasitusvamma kantamisesta rintalastassa/kädessä.

Rintareput ovat hyvä apu kantamiseen, kun halutaan kädet vapaiksi. Imettäessä kannattaa suosia asentoja, jossa kädet voivat olla rentona, kuten kylkimakuu tai taaksekallistus istuessa. Imetysaikana erilaiset rasitusvammat ovat yleisiä, kun kudoksissa on paljon pehmeyttä ja periksiantavuutta imetyshormoneista johtuen. Jatkuvaa staattista kannattelua kannattakin välttää. 

 

 

Siinäpä oli tällä kertaa kaikki kysymykset, jotka esititte Sofialle! Postauksen alussa mainittujen verkkosivujen lisäksi löydät Sofian instagramista nimimerkillä @fysioterapeutti_sofiavesa.

Mitä olit mieltä postauksesta? Jätä kommenttisi rohkeasti postauksen alapuolelle!?

Kaupallinen yhteistyö: FysioSofia

2 kommenttia

  1. Heli kirjoitti:

    Muutama oikaisu: Älkää hyvät odottajat kääntäkö häntää koipien väliin – jännittäminen ei suojele selkää eikä notko välttämättä ole korostunut tai ainakaan notkon ei ole todettu aiheuttavan kipuja. Gynekologisen laskeuman hoito fysioterapian keinoin on kaikkea muuta kuin lihasjumppaa. Tavoitteena ei ole laskeuman ”korjaaminen pois” vaan elämänlaadun ja toimintakyvyn parantuminen. Oireiden hallinta on merkityksellisempi asia kuin muutokset rakenteessa. Tutkitun tiedon valossa laskeuman aste ja oireet eivät kulje käsi kädessä: anatomisesti lieväksi luokiteltava laskeuma voi siis aiheuttaa hankalia oireita ja päinvastoin. Erkauman osalta toivoisin, että oltais jo hiukan pidemmällä: fysioterapiassa ei todellakaan pitäisi metsästää liikkeitä, jotka pahentavat erkaumaa vaan keskittyä kehon ja luottamuksen vahvistamiseen.

    • Anu kirjoitti:

      Hei, kiitos kommentista. Tuohon en osaa itse ottaa kantaa, mutta välitän asian eteenpäin.?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.