Hae
Minulta teille

10 viikkoisen vauvan päivärytmi

Minulta kysyttiin pari viikkoa sitten, millainen päivärytmi meillä on tällä hetkellä vauvan kanssa. Instagramin storyjen sijaan ajattelin kirjoittaa aiheesta blogipostauksen. Meidän vauva on tällä hetkellä siis 10 viikkoa vanha.

 

 

Yöunet

Aloitetaan vaikka yöunista. Iiro menee aika tikutilleen viimeistään klo 21-22.00 yöunille. Mielestäni hän on alusta saakka erottanut yön ja päivän, toki ensimmäisten elinviikkojen aikana piti herätellä 2,5h välein syömään bilirupiinin vuoksi.

Iiro herää normaalisti 2-3 kertaa yössä syömään:
– n. klo 1-2 aikaan
– n. 4-5 aikaan

Klo 5 jälkeen voi olla, että rauhoittuu omaan sänkyyn vielä nukkumaan pariksi tunniksi tai sitten saattaa ähistä ja puhista isoon ääneen jolloin ollaan menty yhdessä olohuoneeseen sohvalle pötköttämään, jotta mies saa nukkua mahdollisimman rauhassa kunnes hänen herätyskellonsa soi. Menen divaanisohvalle puolimakaavaan asentoon, Iiro makaa milloin missäkin mukavassa asennossa pitkittäin rintani ja vatsani päällä, tuen molemmat kehoni sivut tyynyillä jotta käteni pysyvät hyvin tuettuina ettei otteeni vauvasta lipsu ja asentoni pysyy suorassa.

N. Klo 7-8 Iiro syö taas, jonka jälkeen vaihdetaan vaippa yön jäljiltä ja on yleensä lyhyen hetken hereillä, syö uudestaan ja nukahtaa. Herää n. klo 10-11, jolloin tehdään aamupesut ja vaihdetaan päivävaatteet päälle. Viimeistään noihin aikoihin  syön itsekin aamupalan ja aloitan päivän. Yön aikana yleensä hörpin vettä imetysten jälkeen ja aamuyöllä saatan syödä hedelmän tai proteiinivanukkaan, jos vatsa kurnii.

 

 

Päivisin

 

Päivisin imetystä on n. 1-3h välein, riippuu aivan päivästä ja kuinka pitkiä päikkäreitä vauva nukkuu. Näihin päiväuniin ei siis ole tullut vielä mitään rutiiniaikoja eikä me esimerkiksi ulkoilla vaunuilla joka päivä tiettyyn aikaan vaikkapa aamupäivisin vaan ulkoilu saattaa tapahtua myös myöhemmin. Olen kuitenkin pyrkinyt pitämään kiinni siitä, että ulkoillaan joka päivä vähintään kerran sään niin salliessa. Iiro rakastaa vaunuilua ja nukkuu yleensä aina niiden kyydissä. Joskus saattaa vain katsella vaunuissa roikkuvia leluja tai sinitaivasta sekä puiden latvoja. Hän viihtyy myös hyvin auton kyydissä.

Meidän päivät siis vaihtelee eikä rutiineja kellonlyömällä ole vielä syntynyt. Annan tälle aikaa ja uskon, että rutiinit alkaa vasta sitten tulla, kun Iiro saa alkaa syömään kiinteitä.

 

 

Iltaisin

 

Iltaisin vaihdetaan Iirolle n klo 20 yövaatteet, joka halutaan opettaa merkkinä siitä, että aletaan pikkuhiljaa yöunille. Yleensä vielä imetän Iiroa, jos hän haluaa rinnalle, mutta monesti hän on vailla rutiiniksi muodostunutta iltapulloa. Melkein alusta saakka illat oli meille haastavia, kun vauva tankkasi yötä vasten, mutta maitoa ei vain herunut. Näin päädyttiin iltapulloratkaisuun ja se toimii meillä loistavasti. Ei enää väsymystä, itkua ja pienin aikavälein havahtumisia nälkään, kun vauva saa itsensä kerralla tyytyväiseksi. Iltapullon Iiro syö himmennetyssä makkarissa, jonka syönnin päälle joko nukahtaa syliin tai omaan sänkyyn.

Siinäpä meidän päivä rutiineineen. Vieläpä ne odottaa hioitumistaan paikalleen, mutta pikkuhiljaa hyvä tulee. Ei meillä mihinkään kiire ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *